Om autonome motivatie te stimuleren is het belangrijk dat er door de leerlingen geen tijdsdruk ervaren wordt. Dat gaat vaak fout als leerkrachten hun leerlingen leren plannen.
Leren plannen is belangrijk voor het ontwikkelen van een zelfstandige werkhouding. Meestal krijgen leerlingen daarbij een bepaalde tijdslimiet waarin ze zelfstandig taken moeten maken. De meeste leerkrachten werken hier zodanig mee dat het slecht is voor de ontwikkeling van autonome motivatie. Je zult daar dus anders mee om moeten gaan. Daarvoor geef ik je de volgende tips:
1. Niet het werk af, maar het leerdoel behalen
Zowel bij jezelf als bij de leerlingen moet het bewustzijn zijn dat het er nooit om gaat dat het werk af is, maar dat het leerdoel behaald is. Dat leerdoel kan ook behaald zijn als het werk niet af is. Als leerkracht zul je de hoeveel en het soort werk af moeten stemmen op wat nodig is om het leerdoel te behalen. En als het leerdoel niet binnen die tijd te behalen is zul je meer tijd moeten geven (er eventueel later op terug komen) of het leerdoel bij moeten stellen.
2. Beschikbare tijd geven en niet opleggen
De time timer is een handig instrument om te leren plannen, maar soms wordt (bij oudere kinderen) ook een tijdstip genoemd waarop het werk klaar moet zijn. De manier waarop je erover praat bepaalt of je tijdsdruk oplegt of niet. Als je het brengt als de tijd die we er nu eenmaal beschikbaar voor hebben om het leerdoel proberen te behalen dan is dat anders dan dat je zegt dat jij vindt dat het werk binnen die tijd af moet zijn.
3. Leren plannen is ook een leerproces!
Bij het leren plannen kun je ook leren van je fouten. Wees je bewust dat dat ook een leerproces is. Richt feedback vooral op het eigen inzicht van de leerling in zijn leerproces.
4. Toon betrokkenheid en begrip voor elke leerling
Voor het bevorderen van de autonome motivatie is een empathische houding nodig, waarbij elke leerling zich serieus genomen voelt. Als een leerling het dus niet lukt om zijn werk op tijd af te hebben heeft het geen nut om daar boos op te worden of druk uit te oefenen. Probeer er achter te komen wat de belemmering is volgens de leerling zelf.