Deprecated: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in /home/lestijd/domains/lestijd.nl/public_html/wp-content/plugins/js_composer/include/classes/core/class-vc-mapper.php on line 111
Motivatie - Lestijd Onderwijsadvies

Autonome motivatie

 

Als een leerling zonder enthousiasme precies maakt wat hij moet maken alleen maar omdat het moet, is hij dan gemotiveerd?

 

Het antwoord daarop is ‘ja, hij is wèl gemotiveerd’. Het woord motiveren komt namelijk van het Latijnse woord ‘movere’, wat ‘bewegen’ betekent. De leerling is in beweging gekomen, dus gemotiveerd.

 

Toch worden we daar als leerkracht niet blij van. We willen graag dat een leerling uit zichzelf gemotiveerd is. Dat noemen we ‘autonoom gemotiveerd’.

 

Bij ‘uit jezelf gemotiveerd’ zijn denkt men meestal alleen aan ‘intrinsieke motivatie’. Dat klopt slechts gedeeltelijk. Bij intrinsieke motivatie is iemand gemotiveerd vanuit eigen interesse. Je vindt het leuk of interessant. Natuurlijk ben je dan ook uit jezelf gemotiveerd, maar je kunt dat ook zijn, omdat je het eigen belang ergens van inziet. Dat laatste noem je ‘geïdentificeerde motivatie’.

 

Een leerkracht kan autonome motivatie bij een kind niet aanleren. Hij kan het wel heel goed stimuleren.

 

Michel Verdoorn van Lestijd Onderwijsadvies traint leerkrachten hoe ze die autonome motivatie kunnen stimuleren. Het vereist bij leerkrachten een verandering in houding naar de leerlingen, andere manieren van communiceren en zelfs ook anders organiseren van het onderwijs.

 

Als je wilt weten hoe Michel Verdoorn voor jou of jouw team hierin een rol kan spelen, stuur dan een mailbericht naar mverdoorn@lestijd.nl In een vrijblijvend gesprek zal hij in kaart brengen wat jij als leerkracht of jullie als team nodig hebben en hoe de training(en) vormgegeven kunnen worden.

 

lestijdboek-klein

 


Ja, stuur mij het gratis e-boek ‘Omgaan met verschillen’ en schrijf mij in voor de e-zine!
 

Na bevestiging van uw e-mailadres ontvangt u het gratis e-boek in uw inbox.

Daarnaast ontvangt u één keer per maand het inspirerende e-zine van Lestijd Onderwijsadvies, met praktische en toepasbare tips om de lestijd of uw werktijd buiten de lestijd beter te benutten.

We respecteren uw e-mail privacy. U kunt eenvoudig afmelden. Uw gegevens worden niet doorgegeven aan derden.

https://www.lestijd.nl